nieuws

'Verenigingen hang uw vlag zaterdag halfstok'

ROTTERDAM - In heel Nederland houdt het de gemoederen nog steeds bezig. De gewelddadige dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zo is al het amateurvoetbal dit weekend afgelast. Maar niet alleen in de voetballerij zijn ze geschrokken, ook andere sportclubs tonen zich betrokken.

Dirk Eijk bijvoorbeeld, vrijwilliger bij De Develruiters in Heerjansdam kan het drama maar niet loslaten. Woensdagochtend heeft hij spontaan een actie bedacht: hij roept iedere vereniging in Nederland op om de vlag aanstaande zaterdag halfstok te hangen.
"Ik ben zo geschokt door het drama. Ik dacht ook meteen aan iets wat ik twee jaar geleden zelf heb meegemaakt. Als vrijwilliger ga ik over het parkeren en in die functie ben ik bijna aangereden. Iemand had namelijk heel veel haast. Ik wil maar zeggen, het kan iedere vrijwilliger overkomen."
Agressie ook in paardensport
Eijk benadrukt dat agressie echt niet alleen in de voetballerij voorkomt. "Ook in de paardensport willen de jongens en meisjes presteren. Ze willen allemaal naar de Olympische Spelen in Brazilië. Daar spelen frustraties dus ook een rol."
Als tien verenigingen zich aansluiten en zaterdag de vlag halfstok hangen, is Eijk tevreden. "Dan mag u best weten dat ik dan met een zakdoek in mijn hand zit te huilen in mijn stoel. Dan denk ik: dat hebben we toch mooi met z'n allen voor elkaar gekregen.