nieuws

Aline Frazão in Live uit Lloyd

ROTTERDAM - De jonge singer-songwriter Aline Frazão (1988) is een van de meest veelbelovende nieuwe sterren van de nieuwe generatie musici uit Angola. Ze is geboren en getogen in Luanda, de hoofdstad van Angola en momenteel woonachtig in Lissabon. Ze begon als kind met zingen en sindsdien heeft ze zich veel verschillende stijlen eigen gemaakt, zoals fado, MPB (Musica Popular Brazileira), jazz en traditionele muziek uit Angola en Kaapverdië.
Op haar vijftiende schreef ze haar eerste eigen liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar, voornamelijk beïnvloed door Braziliaanse muziek, en dan vooral bossanova. Tussen 2006 en 2009 studeerde Aline in Lissabon en ze speelde er in verschillende muziek- en theaterproducties. Het was echter in Madrid – Aline woonde er twee jaar - waar ze de verschillende muzieksoorten in een eigen stijl verenigde. Ze navigeert daarbij moeiteloos tussen traditionele muziek uit Angola en Kaapverdië, bossanova, fado en jazz.
Haar inspiratie vindt ze o.a. in de Afrikaanse smeltkroes aan muziekstijlen die de oceaan overstaken en opnieuw geboren werden in andere delen van de wereld, zoals Brazilië en Cuba. Het resultaat komt voort uit een leven vol reizen en muzikale ontmoetingen, die haar onder andere in Lissabon, Parijs, Brussel, Buenos Aires, Santiago de Compostela en Madrid brachten. Afgelopen zomer trad ze o.a. op tijdens het Luanda Internationale Jazz festival en het Back2Black festival in Londen en het Roots Festival in Amsterdam.
In 2013 verwacht Aline Frazão haar tweede CD uit te brengen, de opvolger van haar debuut Clave Bantu. Vrijdag 7 december was ze te zien in De Doelen in Rotterdam tijdens World Sessions.