nieuws

Rechtszaak Odfjell: advocaat wil getuigen horen

Odfjell Tanks
Odfjell Tanks
ROTTERDAM - De rechtszaak tegen het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De advocaat van het bedrijf wil nog drie getuigen horen. De zaak wordt voortgezet na extra onderzoek door de rechter-commissaris. Dit bleek donderdagochtend tijdens een eerste zitting tegen het bedrijf.
Odfjell staat terecht voor het niet bij de inspectiediensten melden van een butaanontsnapping van 220 ton in augustus vorig jaar, het lekken van hoge concentraties benzeen en het hierdoor in gevaar brengen van het eigen personeel. Daarnaast had het tankopslagbedrijf in de Botlek de blusvoorziening niet in orde.
Meer strafbare feiten
Verder staan in de tenlastelegging nog acht strafbare feiten opgesomd, waaronder het niet treffen van maatregelen om ongevallen te voorkomen bij een dampverwerkingsinstallatie, te weinig maatregelen om explosies te voorkomen, het ontbreken van een veiligheidsbeheerssysteem en het lozen van stoffen op het oppervlaktewater. Deze zaken worden niet inhoudelijk behandeld, maar wel meegewogen in het bepalen van de straf voor het bedrijf. Eerder verklaarde justitie dat de boete voor Odfjell mogelijk in de miljoenen euro’s kan lopen.
Getuigen
Tijdens de regiezitting vroeg de advocaat van Odfjell nog drie getuigen te willen spreken. In verband met de butaanlekkages gaat het om twee medewerkers van Odfjell en een medewerker van Shell, waarvoor tijdens de grote butaanlekkage benzine winterklaar werd gemaakt. Dezelfde advocaat gaf eerder cursussen aan het Odfjell-personeel over hoe om te gaan met een inval van de inspectiediensten.
Cultuurverandering
Volgens de advocaat zouden inmiddels 82 van de 281 tanks zijn goedgekeurd en worden er binnenkort van de resterende 199 nog 55 ter goedgekeurd. Deze aantallen kloppen overigens volgens milieudienst DCMR. De verdediging van Odfjell voerde onder meer aan dat er inmiddels een cultuurverandering binnen het bedrijf heeft plaatsgevonden en dat er in de komende vijf jaar honderd miljoen euro wordt geïnvesteerd. Odfjell zou een bedrijf willen worden met de best beschikbare techniek. De omgevingsvergunning van Odfjell zou inmiddels verouderd zijn. Voor een nieuwe vergunning wordt komend jaar een traject ingezet.
Ontslagen
Odfjell legde eind juli de gehele terminal stil onder druk van de inspectiediensten. Het gevolg hiervan is dat veel klanten wegliepen, waaronder grootste klant Shell. Odfjell wil nu 90 mensen ontslaan. Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Er zou geen geld meer zijn voor een goed sociaal plan en er wordt met een faillissement gedreigd. Odfjell heeft daarom eenzijdig een sociaal plan vastgesteld omdat het management het niet eens kon worden met de ondernemingsraad en de vakbonden. Deze wachten nu op wat het management gaat doen. De vakbonden hebben aangekondigd alle ontslagen aan te vechten bij de rechter.
Investeringen
Het is dan ook opmerkelijk dat het Noorse moederbedrijf Odfjell flink investeert in nieuwe tankterminals in Antwerpen in België en Le Havre in Frankrijk. In buitenlandse media meldt Carl Fredrik Odfjell: "Odfjell blijft zich volledig inzetten voor Rotterdam en zal de terminal weer in werking stellen. Die inzet wordt versterkt door onze investeringen in Le Havre als een terminal-netwerk. Eerder dit jaar hebben we geïnvesteerd in Antwerpen, dus Le Havre vertegenwoordigt de ontwikkeling van ons netwerk in Rotterdam, Antwerpen en Le Havre. We zitten in de drie grootste havens van Europa voor vloeibare chemicaliën. We zoeken voor de toekomst wereldwijd nog meer locaties."
Forse winst Odfjell voorspeld
Daarnaast wordt door analisten in de USA de tankervloot van Odfjell een goed jaar voorspeld. De aandelenkoers van Odfjell verdubbelt mogelijk volgend jaar door een toenemende vraag van ethanol in de Verenigde Staten. Odfjell heeft in de afgelopen maanden een aantal nieuwe tankers besteld.