nieuws

Criminaliteit daalt minder dan landelijk

Archieffoto politielogo
Archieffoto politielogo
ROTTERDAM - Het aantal misdrijven in de regio Rijnmond is sinds 2009 met 2 procent gedaald. Dat meldt de politie in het Meerjarenbeleidsplan 2013-2014. Die daling is minder dan in het hele land, waar de criminaliteit in die periode met 5 procent omlaag ging.
Het aantal inbraken in huizen ging fors omhoog: in het gebied van het korps Rotterdam-Rijnmond met 10 procent en in Zuid-Holland-Zuid zelfs met 26 procent. In sommige gemeenten werd juist aanmerkelijk minder ingebroken: Oud-Beijerland, Barendrecht, Albrandswaard en Papendrecht vertoonden dalingen.

Minder geweld

Sinds 2009 daalde het aantal geweldsmisdrijven, vooral bedreiging en mishandeling kwamen minder voor. Het meeste geweld is er nog altijd in Rotterdam, gevolgd door Dordrecht, Vlaardingen, Schiedam en Spijkenisse.

Overvallen

Het aantal overvallen ging wat omlaag: 8 procent ten opzichte van 2009. Wel worden er relatief meer overvallen gepleegd buiten Rotterdam. Ook komt er steeds meer geweld bij te pas. Straatroven komen 6 procent vaker voor, maar de verdeling is ongelijk: in Rotterdam-Rijnmond wordt er 7 procent meer geroofd, in Zuid-Holland-Zuid daalt het cijfer met 15 procent.

Auto en fiets

Auto-inbraken, fietsdiefstallen en vernielingen vertonen allemaal dalende cijfers. Ook hier zijn er wel beduidende verschillen tussen de twee helften van de regio: in Zuid-Holland-Zuid nemen waren er wel meer auto-inbraken. Ook Schiedam, Barendrecht, Capelle aan den IJssel en Dordrecht steken ongunstig af.
Drugsoverlast gestegen
De drugsoverlast is flink gestegen: met 33 procent. Dat zit vooral buiten de steden, waar steeds meer grootschalige, professionele hennepkwekerijen worden gevonden. Zo steeg het aantal drugsmisdrijven enorm in de gemeenten Binnenmaas, Sliedrecht en Zwijndrecht.
Verkeersongevallen
Wat betreft het aantal dodelijke verkeersongevallen steekt het Rijnmondgebied gunstig af tegen de landelijke trend, waar de laatste jaren weer iets meer verkeersdoden werden geregistreerd. Hier daalde het aantal slachtoffers van 47 naar 38. Rijden onder invloed kwam iets minder vaak voor.