nieuws

Sterftecijfers ziekenhuizen worden openbaar

Anne_Mulder_VVD
Anne_Mulder_VVD
ROTTERDAM - Minister Schippers van Volksgezondheid heeft toegezegd dat zij ziekenhuizen gaat verplichten om hun sterftecijfers openbaar te maken. Dat zegt het VVD-kamerlid Anne Mulder.
"Elk jaar zijn er tweeduizend gevallen van vermijdbare sterfte in Nederlandse ziekenhuizen", zegt Anne Mulder, die zich in de Tweede Kamer sterk maakt voor patiëntveiligheid. "Dat cijfer moet omlaag. Wanneer ziekenhuizen verplicht zijn om hun sterftecijfers openbaar te maken, wordt eerder duidelijk waar problemen zijn."
"De kans is groot dat de problemen op de afdeling Cardiologie van het Ruwaard van Puttenziekenhuis eerder aan het licht waren gekomen, als het ziekenhuis al verplicht was geweest om zijn sterftecijfers openbaar te maken", aldus Mulder. Hij pleit er ook voor dat verzekeraars van ziekenhuizen eisen dat ze inzage geven in hun sterftecijfers. "Alleen naar ziekenhuizen die deze gegevens openbaar maken, sturen ze nog patiënten toe. Dat is een goede manier om meer transparantie mogelijk te maken in de zorg."