nieuws

Dordrecht wil af van illegaal bunkermuseum

ROTTERDAM - De gemeente Dordrecht stapt naar de rechter om een oude Duitse bunker naast de Rijksweg A16 te laten ontruimen. De bunker is door een groep krakers ingericht als museum over de Tweede Wereldoorlog. Zij weigeren hier te vertrekken, omdat ze de verwaarloosde bunker behoorlijk opgeknapt hebben.
Arnold Leevenson heeft samen met twee andere oorlogsfanaten zo’n vier jaar gewerkt aan het opknappen en inrichten van het museum. Komend jaar had het bunkermuseum de deuren moeten openen voor publiek. "We hebben keihard gewerkt. Het zag er niet uit toen we erin kwamen. De hele boel zat onder de graffiti en het was volledig uitgebrand", vertelt Leevenson. "We zijn echt heel trots op het museum. De spullen die hier staan zijn allemaal authentiek en alles werkt ook nog!"

Eigendom gemeente

Maar de gemeente Dordrecht wil absoluut geen museum hebben in de bunker. De initiatiefnemers van het museum hadden tot vandaag de tijd om een handtekening te zetten onder een overeenkomst waarin staat dat de bunker voor 15 januari ontruimd wordt. “De bunker is gewoon eigendom van de gemeente, dus zonder toestemming hier een museum beginnen is niet de bedoeling. Het past ook helemaal niet in het bestemmingsplan dat we hebben voor de Dordtse Biesbosch”, aldus Ronald van Dijk, woordvoerder van de gemeente Dordrecht.

Niet van plan te ontruimen

Toch zijn Leevenson en zijn maten niet van plan de bunker te ontruimen. “Dit is één van de laatste Duitse bunkers hier in de omgeving. Deze locatie is geweldig en het is te zonde om al het werk dat we erin hebben gestoken zomaar weg te gooien.”

Dagvaarding

Voor de gemeente Dordrecht zit er nu maar één ding op: een stap naar de rechter. “We gaan de heren dagvaarden. Ze weten nou eenmaal dat ze geen toestemming hebben en toch wordt er niet geluisterd.”