Excelsior verrast Sparta in Rotterdamse derby

ROTTERDAM - Excelsior heeft voor een verrassing gezorgd door de Rotterdamse derby tegen Sparta met 2-1 te winnen. Door de zege heeft de ploeg van trainer Leon Vlemmings de laatste plaats van de eerste divisie verlaten. Koploper Sparta is door de nederlaag nog niet zeker van winst van de tweede periodetitel.
Na de indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de maandag overleden grensrechter in Almere, begon Excelsior voortvarend aan het duel op Woudestein. De thuisploeg kwam al in de tweede minuut op voorsprong door een prachtig schot van Daan Blij: 1-0.
In het vervolg van de eerste helft bleven de Kralingers gevaarlijker. Donovan Slijngard nam Excelsior-doelman Jordy Deckers nog wel onder vuur, maar daarna kreeg Elvis Manu diverse mogelijkheden. Tot drie keer toe vond hij doelman Nico Pellatz op zijn weg.
Aan de andere kant voorkwam Deckers een doelpunt van Deekman. Tien minuten voor rust viel toch de gelijkmaker. Een prachtige voorzet van Pieter Nys werd door Deekman met het hoofd gepromoveerd tot doelpunt: 1-1. Lang konden de bezoekers niet genieten van de gelijkmaker. Blij raakte met een geplaatst schot de kruising, waarna Manu in de rebound attent was: 2-1.
In de tweede helft moest Sparta snel met tien man verder. Deekman ging op het lichaam van Jurgen Mattheij staan en kreeg direct rood van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Twee minuten later hield Pellatz Sparta in het duel door een vrije trap van Manu (foto) uit de kruising te werken.
Het duurde lang voordat de bezoekers weer gevaarlijk werden. Een kopbal van Gijs Luirink was een prooi voor Deckers. Invaller Quenten Martinus mikte daarna iets te hoog. In de rommelige slotfase kreeg Manu - die Roland Alberg over het hoofd zag - een grote kans, maar Pellatz pakte de inzet van de aanvaller.
Vijf minuten voor tijd kwam Nys gevaarlijk voor het vijandelijke doel, maar Deckers zag zijn inzet over het doel verdwijnen. In de spannende slotfase bleef Excelsior overeind.
Sparta blijft koploper in de eerste divisie, maar concurrent MVV Maastricht kwam vanwege het slechte weer niet in actie. Excelsior is gestegen naar de zestiende plaats.
Excelsior - Sparta: 2. Daan Blij 1-0, 36. Donovan Deekman 1-1, 38. Elvis Manu 2-1.
(rode kaart Donovan Deekman in 53-ste minuut)
Opstelling Excelsior: Deckers; Eekman, Mattheij, Van Diermen, Van Deelen, Vorthoren, Steenvoorden, Blij (64. Alberg), Maatsen, Janga (79. Kruys), Manu (82. Soolsma).