nieuws

Minister positief over afschaffen gemeentehuis Molenwaard

ROTTERDAM - Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is "heel positief" over de voor ons land unieke plannen van de nieuwe gemeente Molenwaard, voor de dienstverlening aan de inwoners.
Molenwaard onstaat per 1 januari door een fusie van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. De nieuwe gemeente gaat werken zonder gemeentehuis en de dienstverlening zo veel mogelijk digitaal en bij de inwoners thuis aanbieden.

Proeftuin

"Ik juich dit soort experimenten van harte toe. Ik zal het niet gaan opleggen aan anderen, maar als er gemeentes gaan fuseren zal ik ze zeker adviseren om hier ook eens een kijkje in deze proeftuin te nemen", aldus de minister, maandagmiddag na afloop van zijn werkbezoek.
Na een lange busrit door de uitgestrekte nieuwe gemeente snapt hij ook hoe het idee ontstaan is: "Er liggen hier dertien dorpen. De mensen hebben iets met hun eigen dorp, maar niets met de gemeente. Dat is gewoon een instelling, die hen diensten moet verlenen. De wijze waarop ze dat hier invullen spreekt mij wel aan".

Loket

De minister erkent dat er ook wel haken en ogen aan de nieuwe werkwijze zitten: "dat is nu eenmaal zo met experimenten. Dan stuit je ook wel eens op iets dat toch anders moet. Bijvoorbeeld toch maar ergens een loket voor; bijvoorbeeld omdat je als inwoner niet tegen een website wil klagen. Als het nodig is, onderken dat dan gewoon".
Dirk van der Borg, nu nog burgemeester van Graafstroom en per 1 januari van Molenwaard, is vol goede moed: "Wij denken dat het echt gaat werken. Natuurlijk zijn er kosten voor de huur van ruimtes in dorpshuizen. Daar gaan ambtenaren en wethouders zitten. En ook de rondrijdende ambtenaren kosten geld, maar niet zo veel als een nieuw gemeentehuis".

Keukentafel

Hij vindt de kosten ook niet het belangrijkste: "Het draait allemaal om de inwoners. Die moeten goed geholpen worden. Paspoort thuis bezorgen, aanvraagformulier voor de WMO samen met een ambtenaar thuis aan de keukentafel invullen, het is allemaal een stuk handiger dan naar een gemeentehuis moeten".