nieuws

Tegenstanders Blankenburgtunnel naar Tweede Kamer

ROTTERDAM - Tegenstanders van de Blankenburgtunnel zetten alles op alles om de komst van de tunnel te blokkeren. Terwijl voorstanders van de tunnel oproepen om snel te gaan bouwen, hoopt het 'nee-kamp' het besluit dinsdagmiddag te beïnvloeden met een bijzondere petitie.
Burgers die niets voelden voor de komst van de tunnel konden de laatste weken op een protestsite een symbolische duim omlaag aanklikken. Dat gebeurde zo'n 12700 keer. Persoonsgegevens hoeven daarbij niet te worden achtergelaten.
Het is daardoor onduidelijk hoeveel mensen hebben gereageerd. Het lukte redacteuren van RTV Rijnmond om op één computer meerdere stemmen uit te brengen tegen de komst van de tunnel.
Daarnaast kwamen volgens de actievoerders zo'n 1800 reacties binnen, die op de website zijn te lezen. Het is overigens onduidelijk of de organisaties daarmee alleen doelen op reacties van tegenstanders van de tunnel.
Duim omhoog
Zo plaatsen sommige sitebezoekers kanttekeningen bij de actie: ''Mag mijn duim ook omhoog op deze site? Woon in Brielle, werk in Den Haag. Met Blankenburgtunnel en doorgetrokken A4 ben ik een stuk sneller op kantoor!'', schrijft Freek Roovers uit Brielle.
Een grote meerderheid van de reageerders lijkt zich uit te spreken tegen de komst van de tunnel, al plaatsen sommigen hun reactie anoniem. Tijdens een eerdere actie haalden de actiegroepen in 2011 ook al meer dan 30.000 handtekeningen op.
Alternatieven
Het is de vraag of verantwoordelijk minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) zich laat vermurwen door de petitie. Ze zei in november niet meer open te staan voor alternatieven. Wel gaf Schultz aan te willen kijken naar een betere 'inpassing' van de weg.
De Tweede Kamer is verdeeld over de tunnel, waarvan de komst ook in het regeerakkoord staat. Daardoor schaart ook voormalig tegenstander PvdA zich nu achter de komst van de Blankenburgtunnel.
Commissie
Toch is het project nog met onzekerheden omgeven. De Tweede Kamer zou op 3 december praten over de komst van de tunnel, maar dat ging niet door. Wel praat de commissie Infrastructuur en Milieu dinsdag over de stand van zaken rond het project.
De commissievergadering is via het internet live te volgen. De commissie komt om 17.00 uur bijeen in de Thorbeckezaal. De voorzitter neemt nog voor de vergadering de petitie van het nee-kamp in ontvangst.
Overbodig
De tegenstanders betogen dat de tunnel inmiddels overbodig is. Door de lage economische groei lijken de gevreesde files uit te blijven. ''De verkeersgroei is al voor aanvang van de economische crisis gestagneerd'', concludeerde Natuurmonumenten.
Voorstanders van de tunnel denken daar heel anders over. Een verzameling bedrijven noemt de Blankenburgtunnel ''een logische en essentiële stap om de verkeersproblemen in de regio Rotterdam aan te pakken''.
Bouwen
Onder de noemer ''Duim omhoog voor de Blankenburgtunnel'' roepen Transport en Logistiek Nederland, verladersorganisatie EVO, VNO-NW West, MKB Nederland, Deltalinqs, LTO Noord Glaskracht en KVK Rotterdam op tot een snel besluit.
''Er is nu genoeg gediscussieerd en onderzocht, het is tijd om definitief te gaan bouwen'', vinden de bedrijven. Ze verwachten dat de Tweede Kamer de komst van de tunnel zal steunen.