nieuws

Verdachten Capelse roofmoord blijven vast

Roofoverval aan de Stationsbuurt in Capelle
Roofoverval aan de Stationsbuurt in Capelle
ROTTERDAM - De Rotterdamse rechtbank heeft opnieuw de voorlopige hechtenis verlengd van de man en de vrouw die worden verdacht van de roofmoord in de Capelse Stationsbuurt. Zij zitten inmiddels zeven maanden vast. Bij de inbraak kwam de 81-jarige bewoner om het leven.
De 20-jarige Saferio D. zou het slachtoffer hebben geslagen, toen hij de kluis aan het wegnemen was. Zelf zegt de verdachte dat hij juist werd aangevallen door de bejaarde bewoner en een klap terug had gegeven. De verdachte is al eerder veroordeeld voor inbraken.
Regelen sleutels
Zijn 18-jarige vriendin zou hebben geholpen bij het verkrijgen van de sleutels van de woning van het slachtoffer. Volgens justitie benaderde zij daarvoor de halfzus van Saferio D., die bij Thuiszorg werkte.
Advocate Groenendijk pleitte er dinsdag voor de nog jonge vrouw vrij te laten gaan, zodat zij een opleiding kan gaan volgen. “Saferio heeft op eigen houtje besloten op die dag in te breken. Dat is een individuele actie waar mijn cliënt niet bij was en niets van wist”.
Pleidooi moeder verdachte
Ook de moeder van het meisje, dat nog minderjarig was tijdens de voorbereidingen, probeerde een duit in het zakje te doen: “Er is geen rechtstreekse link tussen mijn dochter en de dood van het slachtoffer. Iedereen hier weet dat. Ik ervaar het als onrecht dat zij nog vastzit. Dat kost de staat nu al één miljoen euro in tijden van bezuinigingen.”
Officier van justitie Bijl schetste een ander beeld. “Mevrouw speelde een belangrijke rol bij de aanloop naar de overval. En daarna was zij betrokken bij het openmaken van de kluis, het dumpen van de kluis in het water en het wegmaken van de sleutels.”
Enkelbandje
De rechter volgde uiteindelijk de officier van justitie door de vrouw niet op vrije voeten te stellen. Eerder heeft de rechter gezegd dat zij wel in aanmerking kan komen voor een enkelband en dan onder voorwaarden naar huis mag. Maar dat kan pas als er een psychologisch rapport van haar is en de reclassering toestemming geeft. Het rapport is nog niet klaar.
De planning is dat de Capelse zaak over een maand of drie inhoudelijk wordt behandeld door de rechtbank. Het zoeken van een geschikte zittingsdatum levert problemen op, omdat de agenda van de Rotterdamse rechtbank overvol is.