Sluiting Derde Merwedehaven: ‘Eerst zien, dan geloven’

Geblunder. Zo ziet de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven de verwarring rondom de sluiting van de afvalstortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht.

Exploitant Delta is, zoals afgesproken met de gemeente, gestopt met storten van afval, maar gaat wel door met tijdelijke op- en overslag. Het bedrijf sluit dus niet de poorten. En dat is voor de gemeente Dordrecht een verrassing.

De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven strijdt al jaren tegen de stortplaats. Voorzitter Leo van Andel was al bang dat er rondom de sluiting een addertje onder het gras zou zitten. “Toen in 2010 bekend werd gemaakt dat de stortplaats zou sluiten heb ik gelijk gezegd: eerst zien, dan geloven! Ik weet met welke mensen er wordt gewerkt.”

Misverstand

Delta zegt dat het bij het opstellen van de sluitingsovereenkomst nooit uitgesloten heeft om door te gaan met tijdelijke activiteiten. Het lijkt er dus op dat de gemeente toen niet goed heeft opgelet. “De ambtenaren die zich bezighouden met dit dossier zouden ze op een eiland in het Braassemermeer neer moeten zetten, waar ze zich met ander werk bezig houden en zeker niet met de Derde Merwedehaven”, aldus van Andel.

Wethouder Sleeking vindt de vraag of zijn ambtenaren hebben zitten slapen toen er onderhandeld werd over het staken van de activiteiten van Delta, niet relevant: "ik ben politiek verantwoordelijk". Hij heeft inmiddels juridisch advies ingewonnen, om te bezien of Delta toch tot stoppen kan worden gedwongen: "maar dat traject ziet er nog niet positief uit".

Staalslakken
Van Andel maakt zich ondertussen ernstig zorgen over de gevolgen van de tijdelijke afvalopslag. “Ik ken Delta. Het begint met een stel staalslakken en voor je weet zijn het huisvalzakken, met alles risico van dien. Ik noem ongedierte en stank.”

De gemeenteraad van Dordrecht buigt zich komende dinsdag over deze zaak.

Deel dit artikel: