nieuws

Neurie 't of heurie 't niet?!

ROTTERDAM - Ob-La-Di, Ob-La-Da van de Beatles is ingeneuried door Eric van den Berg.
Ob-La-Di, Ob-La-Da is een lied van de Beatles, van het album The Beatles, en is later als single uitgebracht. Het is grotendeels geschreven door Paul McCartney, maar staat zoals gebruikelijk officieel op naam van het schrijversduo Lennon-McCartney.

De titel van het lied (plus de woorden "Life goes on, bra") was een zinnetje dat veel gebruikt werd door een kennis van McCartney, de Nigeriaanse componist en musicus Jimmy Scott-Emuakpor. Deze ondernam gerechtelijke stappen tegen McCartney, volgens wie de titel echter een algemene Nigeriaanse zegswijze voor "het leven gaat door" ("life goes on") was. Scott-Emuakpor bracht hier tegenin dat de zin in Nigeria alleen bij de familie Scott-Emuakpor bekend was. Er werd uiteindelijk een schikking getroffen.

Volgens technicus Geoff Emerick had John Lennon een hekel aan het nummer; hij noemde het "Paul's granny shit". Lennon schreef, volgens bepaalde bronnen onder invloed van drugs, het piano-intro. Zijn bijdrage kwam naar zeggen van technicus Richard Lush als volgt tot stand:
John Lennon arriveerde geheel stoned in de studio en zei: 'Goed, we gaan Ob-La-Di, Ob-La-Da doen. Hij liep rechtstreeks naar de piano, sloeg de toetsen hard aan, en speelde tweemaal zo snel als bij vorige opnamesessies en riep "Dit is het! Kom op!" Het resultaat werd de uiteindelijke versie.

Tijdens de zangpartij haalde McCartney het echtpaar Desmond & Molly door elkaar en zong: "Desmond stays at home and does his pretty face" en "Molly lets the children lend a hand". De andere bandleden vonden dat wel aardig en de 'fout' werd niet ongedaan gemaakt.