nieuws

Belgische vluchtelingen in Rotterdam tijdens WOI

ROTTERDAM - "Aan de Stad Rotterdam. Uit dankbare bewondering aangeboden". Het is een tekst uit een dankalbum van Antwerpse vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog.
Een miljoen Belgen sloeg in 1914 op de vlucht voor de Duitse oorlogsmachine. De Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland vingen veel vluchtelingen op.
Ook in Rotterdam streken Belgen neer.
Duizenden vluchtelingen kwam met de trein aan in de stad. Het was bijna een bezienswaardigheid. Veel Rotterdammers kwamen bij station Delfste Poort "Belgen kijken". De opvang werd niet centraal geregeld. Zo'n 4500 Rotterdamse gezinnen namen vluchtelingen in huis.
De stad kwam vol te hangen met briefjes van mensen die hun dierbaren uit het oog waren verloren tijdens de vlucht. Veel vluchtelingen gingen naar huis toen weer rustig was in Antwerpen maar een deel bleef tijdens de oorlogsjaren in Rotterdam.
In de collectie van Museum Rotterdam zijn diverse voorwerpen opgenomen die herinneren aan de Belgische Vluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog. Bijvoorbeeld een Dankalbum uit Antwerpen en een herinneringsdoek.
Rob Noordhoek van Museum Rotterdam heeft zich in die periode in Rotterdam verdiept.