nieuws

Stinkend Vopak krijgt dwangsom

Vopak
Vopak © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Vopak in de Europoort krijgt van milieudienst DCMR een dwangsom opgelegd wegens de stankoverlast die het de laatste tijd veroorzaakt. Hoe hoog de dwangsom wordt, moet nog worden bepaald.
Bij de DCMR kwamen tussen vrijdag 30 november en dinsdag 11 december met tussenpozen minimaal 150 klachten binnen over stank. De klachten van een olielucht kwamen vooral uit Maassluis en Rozenburg en afhankelijk van de windrichting ook uit Brielle, Hellevoetsluis en Vierpolders. De DCMR heeft na onderzoek de meeste klachten toegewezen aan Vopak. Het tankopslagbedrijf overtreedt met de stank de vergunning. Het is overigens niet de eerste keer dat Vopak stank veroorzaakt. In het jaaroverzicht van de milieudienst DCMR was het bedrijf koploper van de veroorzakers van stank.
Storing dampverwerking
Volgens het bedrijf zijn de klachten waarschijnlijk veroorzaakt "door een partij zeer sterk ruikende stookolie in combinatie met een storing in een van de dampverwerkingsinstallaties op de terminal".
Bijmengen chemisch afval
Nog onlangs stelde Leefbaar Rotterdam dat een groot deel van de stankklachten wordt veroorzaakt door het bijmengen van chemische afvalstoffen bij stookolie die wordt opgeslagen bij onder meer Vopak, Odfjell, Argos en Shell. De eerste beschuldigingen hiervoor stammen al uit de jaren tachtig. Hoewel volgens ingewijden deze praktijken nog steeds zouden plaatsvinden, worden die met klem ontkend door de bedrijven zelf.
Oplossingen op lange termijn
Op de website van Vopak meldt het bedrijf dat het hard werkt aan oplossingen. "Er is besloten om in 2013 geurverwerkingsinstallaties te bouwen: Regeneratieve Oxidatie Units, die alle emissie en geur verbranden. Totdat deze units gebouwd zijn ern in gebruik kunnen worden genomen, werken we met verschillende tijdelijke maatregelen. Deze helpen wel, maar geven geen volledige zekerheid."
Oplossingen op korte termijn
Om de huidige situatie onder controle te krijgen heeft het bedrijf een aantal maatregelen genomen. Zo is een biofilter vervangen, dat in een proefopstelling in de terminal stond. Daarnaast zijn er aanpassingen gedaan in het computerprogramma dat voorspelt tot waar de stank te ruiken is. Dit systeem is gekoppeld aan de weersverwachting en wordt gebruikt om werkzaamheden in te plannen. Tot slot gaat het personeel beter opletten of er stankoverlast wordt veroorzaakt.