nieuws

Toekomst deelgemeenten: vrees voor slap compromis

ROTTERDAM - De gemeenteraad van Rotterdam kan niet kiezen uit de twee varianten voor de vervanging van de huidige deelgemeenten.
Voor zowel het model gebiedsbestuur als wijkparticipatie is geen meerderheid in de raad. Het zal daarom uitdraaien op een mengelmoes van de twee modellen.
De Partij van de Arbeid, de VVD en het CDA pleiten voor het model gebiedsbestuur, lijkend op de huidige veertien deelgemeenten, maar dan met kleinere met bestuurscommissies. Leefbaar Rotterdam, D66, de SP en ChristenUnie willen juist de variant wijkparticipatie, waarbij de stad wordt opgedeeld in 55 wijken.
GroenLinks zal volgende week donderdag bij de bespreking in de gemeenteraad, de doorslag geven. Maar fractievoorzitter Arno Bonte ziet niks in de twee modellen. Hij wil elementen uit de bestuursvarianten samenvoegen: burgerparticipatie én een bestuurscommissie. Jan Willem Verheij, voorzitter van de stuurgroep, waarschuwt voor een waterig compromis.
Tot begin december konden alle Rotterdammers via internet stemmen op één van de twee varianten. Vijf procent van de kiesgerechtigden bracht daadwerkelijk een stem uit. Een nipte meerderheid koos voor de variant gebiedsbestuur. De nieuwe bestuursvarianten worden besproken, omdat de deelgemeenten na 2014 zullen verdwijnen.