nieuws

Het Bombardement gaat in première

ROTTERDAM - Rotterdammers kunnen deze week het bombardement van hun stad uit 1940 op het witte doek meemaken. De gelijknamige film beleeft dinsdag zijn wereldpremière in het Nieuwe Luxortheater, al vertonen de meeste bioscopen Het Bombardement pas donderdag.
De verwachtingen voor de film zijn hooggespannen. Volgens regisseur Ate de Jong gaat het om de eerste film over de ''echte oorlog'' tussen Nederland en de binnenvallende Duitsers. De meeste andere films over de tijdsperiode gaan vooral over de bezetting van Nederland.
Ook bijzonder: volgens de regisseur gaat de film niet over de talloze helden of slachtoffers uit de periode, maar over gewone mensen. ''De film wil uitdragen dat er geen haat moet zijn. Je ziet ook geen gemene schreeuwende Duitsers'', zo zei hij eerder tegen RTV Rijnmond.

Computeranimaties

Het maken van de circa 5 miljoen euro kostende film had de nodige voeten in de aarde, omdat het bombardement van de Maasstad er goed uit moest zien. De ontploffingen zijn weliswaar echt, maar de vliegtuigen en de brandende stad zijn gelukkig computeranimaties.
De dure animaties waren enkele jaren geleden helemaal onbetaalbaar geweest, zei De Jong. Veel opnames vonden plaats in Hongarije. Daar mochten explosies worden opgenomen in een bewoond gebied.
Het bombardement duurt in de film circa tien minuten: even lang als in 1940. Destijds was na de bommenregen ook de invasie snel voorbij. Toen de Duitsers dreigden ook andere steden plat te gooien, gaf Nederland zich over.