nieuws

'Gemeente neemt burgerinitatief niet serieus'

ROTTERDAM - Actievoerders in de Rotterdamse wijk Hillegersberg zijn boos op wethouder Hamit Karakus. Hij zou de uitvoering van een door de gemeente gesteund burgerinitiatief voor zich uitschuiven. ''Hij heeft elke keer weer een verhaal''.
Het gesteggel tussen de actievoerders en de gemeente stamt uit 2008. Toen ondertekenden zo'n achthonderd inwoners van de wijk een burgerinitiatief om Oud-Hilligersberg en het veengebied rondom de plassen te beschermen en aan te wijzen als beschermd stadsgezicht.
De gemeente stapte met de uitslag van het burgerinitiatief naar Den Haag, maar kreeg van de regering te horen dat Rotterdam de kwestie zelf moest regelen. Volgens de actievoerders gebeurde daarna niets.

Gestuurd

Voorzitter Tineke van Oosten van de Vereniging tot Behoud van Kern en Plassen wijst met een beschuldigende vinger naar Karakus. ''Hij is degene die het zo gestuurd heeft. Hij heeft elke keer een verhaal'', verzucht ze.
Karakus wil volgens de actievoerders vooral huizen in het gebied bouwen. ''Dan blijven nog wel een paar boompjes over, maar dan kunnen mensen van dat groen genieten'', schetst Van Oosten.
Volgens haar stelde de wethouder in een recente brief aan de raad dat hij pas over tien jaar wil kijken hoe hij ''de cultuurhistorie'' in het gebied kan behouden. In die periode is het gebied volgens de actievoerster ''vogelvrij''.

Tenietgedaan

Haar zorgen worden gedeeld door Norman Langelaan, van de Vereniging Stedenbouwkundig Wijkbehoud Hillegersberg Schiebroek Terbregge. ''In tien jaar kan heel wat gebeuren. Dat kan juist het initiatief dat wij hebben genomen geheel tenietgedaan worden'', vreest hij.
Actievoerster Van Oosten roept de gemeenteraad op om de wethouder streng aan de tand te voelen. ''Hij [Karakus - red] vergeet dat hij daarmee de kip met de gouden eieren weggooit. Als je het hier volbouwt is de aardigheid van de plas weg. Dan is het een soort binnenvijver''.
Foto: Bergse Achterplan (Bron: Google Maps)