'Leg bouw kolencentrales Maasvlakte stil'

Rotterdam moet ervoor zorgen dat de bouw van twee kolencentrales op de Maasvlakte wordt stilgelegd. Dat zegt Jan Rotmans, professor duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aanleiding voor zijn uitspraak is de voortdurende strijd over de opvang van CO2. Door financiële problemen bij de twee bouwers van de kolencentrales dreigt de koolmonoxide niet, zoals gepland, onder de Noordzee te worden opgeslagen, maar komt het broeikasgas in de lucht.

Rotmans voorspelt een ramp voor de milieudoelstellingen van de stad en haven als er geen oplossing komt: "De uitstoot zal de komende jaren verdubbelen in plaats van halveren. Dit is iets om je dood voor te schamen. Alle groene initiatieven binnen het Rotterdam Climate Initiative zullen teniet worden gedaan door de extra uitstoot."

Volgens Rotmans moeten de bedrijven EON en GDF Suez zelf opdraaien voor de gemaakte kosten: "Dat hoort bij het bedrijfsrisico als je in deze tijd nog kolencentrales wilt bouwen. Als telecomaanbieders nu investeren in vaste telefonie, gaan ze ook failliet', aldus Rotmans.

Deel dit artikel: