nieuws

Nieuwe burgemeester Gorinchem wil zichtbaar zijn

ROTTERDAM - De nieuwe burgemeester van Gorinchem wil vooral een zichtbare burgemeester zijn. Anton Barske zegt dat de gemeente alles heeft wat een bestuurder kan wensen.
"Het is een mooie omgeving met interessante problematiek. Ook is het een prachtige stad om te wonen", verklaart Barske.
Als huidig burgemeester van een plaatsje in Limburg is het natuurlijk de vraag of de stap niet ietwat groot is: "Nee hoor. Ik ben ooit vanuit Groningen naar Limburg gegaan en dat verschil heb ik ook goed weten te verwerken."
Barske wil vooral een zichtbare burgemeester zijn die voor alle inwoners toegankelijk en benaderbaar is.

Vuurproef

De ideale test voor Anton Barske is de quiz, samengesteld door een rasechte inwoner van Gorinchem, Rijnmond-presentatrice Chantal Quak:
Vraag: Wat is de wapenspreuk van Gorinchem? "Nu ben ik overvraagd", is de binnenkomer van Barske. Het antwoord is: Fortes Creantur Fortibus. "Ja, de vertaling kan ik daar nog wel van geven. Sterken brengen sterken voort", reageert de nieuwe burgemeester om nog een puntje te scoren.
Gelukkig weet Barske wel drie BG'ers, Bekende Gorcummers, op te noemen. "Dat is meneer Hamel. Dat is Piet IJssels. Enne...de twaalf martelaren. Dat zijn er veertien." Ook is de nieuwe burgermeester bekend met de zoute bollen.
Maar dat de Koningin Wilhelminalaan ook wel de Gazastrook - zelfde poogde Barske het met de Majesteitsdreef - genoemd wordt, was hem niet bekend.
Luister hieronder naar het uitgebreide interview en nog meer quizvragen en -antwoorden.