Feyenoord na strafschoppen voorbij Heerenveen

ROTTERDAM - Feyenoord heeft zich met de nodige moeite bij de laatste acht van het bekertoernooi geschaard. Op bezoek in Friesland stond er na negentig minuten een 2-2 tussenstand op het scorebord en in de verlenging werd eveneens niet gescoord. De ploeg van trainer Ronald Koeman wist pas na strafschoppen te winnen van sc Heerenveen: 6-7.
Het bekergevecht begon al meteen spectaculair. Al na drie minuten kwam Feyenoord met de schrik vrij. De vrijgelaten Finnbogason verzuimde de score te openen. Graziano Pellè lukte dat enkele minuten later bijna wel. De Italiaan speelde zich op de rand van het strafschopgebied knap vrij, maar met een schitterende redding hield doelman Kristoffer Nordfeldt de spits van het openingsdoelpunt af.
Die eerste schermutselingen vormden de opmaat van een boeiende bekerkraker. Beide teams verscholen zich geen moment en zochten volop de aanval zodra daar mogelijkheden toe waren. Feyenoord was daarbij het meest gevaarlijk. Na dik 20 minuten behoedde doelman Nordfeldt Heerenveen opnieuw voor een achterstand. Ditmaal hield hij Jordy Clasie van een treffer af.
Na bijna een half uur was echter ook de Friese doelman volstrekt kansloos. Sekou Cissé brak uit op links, waarna Pellè verwoestend hard uithaalde en Feyenoord daarmee verdiend op voorsprong zette. Heerenveen probeerde wat terug te doen, maar het Rotterdamse centrale duo Stefan de Vrij en Joris Mathijsen maakte voor de rust alle acties voortijdig onschadelijk.
Kort na de pauze kwam Heerenveen al snel naast Feyenoord. Pellè werkte in het eigen strafschopgebied een hoekschop van Lukas Marecek met het hoofd onvoldoende weg. De bal kwam voor de voeten van Jeffrey Gouweleeuw, die met een droge knal de gelijkmaker op het bord bracht: 1-1. Feyenoord verwerkte die tegenvaller knap. De ploeg had pech dat een vrije trap van Ruud Vormer de lat raakte.
Halverwege de tweede helft was het wel raak. Lex Immers kopte een hoekschop van Vormer achter doelman Nordfeldt. Tien minuten voor tijd kregen de Rotterdammers de kans het duel definitief te beslissen. Clasie verzuimde in kansrijke positie te scoren. Een dure misser, want het strijdlustige Heerenveen kwam in blessuretijd langszij. Filip Djuricic was Joris Mathijsen te snel af en schoot op de valreep van de reguliere speeltijd de 2-2 binnen.
Vervolgens was een verlenging noodzakelijk. Zowel Feyenoord als Heerenveen kregen daarin de kans om de overwinning in de wacht te slepen, maar gescoord werd er niet meer. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Bij de thuisploeg misten Alfred Finnbogason, Lukas Marecek, Chris Kum en Kenny Otigba vanaf de penaltystip. Lex Immers, Jean-Paul Boëtius en Martins Indi faalden namens Feyenoord.
Daryl Janmaat knalde de beslissende strafschop binnen, terwijl ook Erwin Mulder belangrijk was met twee reddingen. De fraaiste penalty kwam op naam van Graziano Pellè. Hij verzilverde zijn poging door middel van een Panenka.