nieuws

Straatrovers pakken vaak middelbare scholier

ROTTERDAM - De schoolgaande jeugd die tegen de avond weer teruggaat naar huis moet wat meer om zich heen kijken. Dat is een van de adviezen van wijkagent Verweij in Rotterdam-Kralingen.
De laatste tijd vinden er weer flink wat straatroven plaats waar steeds jongere scholieren het slachtoffer van worden. Brugklassers worden door een groepje opgewacht en moeten hun spullen afgeven. De wat oudere schollier kan met grover geweld te maken krijgen.
Het overkwam David Smit een paar weken geleden in het Rozenburgpark. ''Ik zat met drie vrienden te wachten op een bankje totdat we naar een verjaardag gingen en toen kwam een jongen met een mes op ons af en schreeuwde dat we onze zakken moesten legen en waardevolle spullen moesten afgeven.
We renden weg, maar ik stond even stil. Inmiddels had die dader hulp gekregen van nog vier anderen. Ik kreeg een mes op mijn keel en moest alles afgeven." Smit zegt inmiddels wel over de schrik heen te zijn van de bedreiging maar hij was wel alles kwijt; zijn portemonnee, telefoon, boeken en zijn fiets.

Makkelijk scoren

De 15-jarige David Smit hoort in zijn buurt in Kralingen dat het vaker gebeurt. "Ik heb ook vernomen dat een paar jongens van school dat hebben gedaan, bij een kleiner jongetje en dan wel zonder mes, maar het gebeurt steeds vaker en het is natuurlijk ook makkelijk voor dat soort jongens om zo wat geld binnen te halen."

Dure spullen

Dat laatste kan wijkagent Verweij uit de buurt Jaffa Noord en Jericho beamen. "Die jonge scholieren hebben vaak dure spullen bij zich, de nieuwste smartphones, een dr Dre hoofdtelefoon, dure kleren en ze zijn eerder geíntimideerd door een groepje van drie jongens, die vaak ook een paar jaar ouder zijn. Het dreigen met geweld of een duw geven is al voldoende om een telefoon af te staan.

Noteer de Imei-code

Verweij raadt scholieren op weg naar huis aan om vooral meer om zich heen te kijken. "Als je een groepje ziet staan, waar je geen goed gevoel bij krijgt, rij dan de andere kant op. Mijdt de stille routes en parken."
Ook rustige zijstraten van drukke wegen kunnen jongeren beter overslaan. De politie is met een speciaal team aanwezig op tijden dat er normaal meer straatroven plaatsvinden. Ook worden op plekken waar dat vaker gebeurd vaak mobiele camera's geplaatst.
En om de politie te helpen is het volgens Verwey belangrijk om de Imeicode van je telefoon te noteren. Bij veel telefoons kun je die vinden door de tekens *#06# achter elkaar in te drukken.