nieuws

Hellevoetsluis klaar voor museumschip de Buffel

ROTTERDAM - Hellevoetsluis is helemaal klaar voor de komst van de Buffel. Het museumschip lag jarenlang bij het Maritiem Museum in Rotterdam, maar moet daar vanwege de bezuinigingen vertrekken. De gemeente Hellevoetsluis had het geld om de Buffel over te nemen en een speciale stichting zal zich liefdevol over het 144-jaar oude schip ontfermen. Hellevoet op de kaart zetten
De ‘Buffel’ is in de afgelopen 33 jaar een grote publiekstrekker geweest bij het Maritiem Museum. Meer dan 3,5 miljoen bezoekers gingen aan boord om een kijkje te nemen.
De Buffel krijg in Hellevoetsluis eigenlijk dezelfde invulling als in Rotterdam. Het blijft een museumschip en het kan afgehuurd worden voor speciale bijeenkomsten. Initiatiefnemer Arie van den Ban kan niet wachten tot het zover is. “Ik kijk er erg naar uit en ik hoop dat het Hellevoet flink op de kaart gaat zetten, ook buiten de regio.”

Feestelijk afscheid

Het Maritiem Museum verwacht rond eind januari afscheid te nemen het schip. Ondanks dat het museum het jammer vindt dat ze afstand moeten doen van het schip is het plan om zo veel mogelijk een feestje bouwen rondom het afscheid.
“We willen nog één keer laten zien wat er op dit schip kan en hoe bijzonder en mooi het is. Dat doen we van 22 december t/m 6 januari met allerlei leuke activiteiten, dus op een positieve manier”, aldus directeur Frits Loomeijer.

Museumkade

Voordat de Buffel naar Hellevoetsluis verhuist, gaat het eerst naar een werf voor uitgebreid onderhoud. Het schip krijgt een plek aan de Museumkade die momenteel in aanbouw is. Naast de Buffel kunnen bezoekers van de toekomstige Museumkade ook andere historische schepen bekijken zoals de MS ‘De Bernisse’ en het Lichtschip 12 ‘Noordhinder’.
Naar verwachting vaart De Buffel in maart/april de haven van de vestingstad binnen. Van den Ban: “Ik beloof de Rotterdammers dat we het schip hartstikke goed gaan onderhouden.. en ze zijn natuurlijk hartstikke welkom!"