nieuws

Stakingen dreigen in Rotterdamse haven +VIDEO

ROTTERDAM - Stakingen in de Rotterdamse haven zijn onvermijdelijk, zegt vakbond FNV, nu werkgevers keer op keer weigeren gezamenlijk met de bonden te praten over de werkgelegenheid. De bonden hebben een ultimatum gesteld tot 5 januari. Dit bleek donderdag tijdens bijeenkomsten van de vakbond.
Van vrijwel alle bedrijven in de Rotterdamse haven waren werknemers naar de twee bijeenkomsten gekomen. Volgens de vakbonden is dat in jaren niet meer gebeurd. Honderden havenwerkers zijn bezorgd over de werkgelegenheid. De actiebereidheid is zeer groot.
Ontslagen
De aanleiding voor de ongerustheid wordt volgens de FNV gevormd door de vele ontslagen de laatste tijd bij onder meer Odfjell, waar er door slecht management 90 mensen uit moeten. Ook bij RPS - de afgeslankte voortzetting van de failliete havenpool SHB - moeten er meer dan honderd mensen uit.
De oudere, ervaren werknemers zijn bang voor hun baan omdat er steeds vaker jong ongeschoold en daardoor goedkoop personeel wordt ingehuurd. En dat terwijl 2.000 van de 6.000 Rotterdamse havenwerkers zijn geboren tussen 1950 en 1959 en dus binnen enkele jaren met pensioen gaan. Hierdoor zou volgens de FNV vanzelf voldoende ruimte ontstaan voor nieuw en jong personeel. Daarnaast verwachten de vakbonden dat de nieuwe geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte voor minder werk gaan zorgen.
Stakingen
De vakbonden hebben de werkgevers in de Rotterdamse haven een ultimatum gesteld om zo snel mogelijk havenbreed met de vakbonden om de tafel te gaan zitten. Zo niet, dan volgen er op zeer korte termijn acties. “We gaan de knokpartij aan”, zegt vakbondsbestuurder Niek Stam van de FNV.
“Als werkgevers denken dat ze in de luxesituatie verkeren dat ze een aantal dagen flinke arbeidsonrust over zich heen kunnen laten gaan, zonder dat het iets betekent voor de Rotterdamse haven, dan hebben ze het echt mis. Wij gaan het niet meer hebben over een taakje eruit of het verlengen van de schaft, we hebben het dan echt over serieuze stakingsdagen.
De eerste actie is op vrijdag 28 december tijdens de Dag van de Haven in het Luxor.