Schultz: goed dat rechter snelheidsverhoging A13 bekijkt

Minister Melanie Schultz van Haegen vindt het goed dat de rechter gaat bepalen of de snelheid op de A13 bij Overschie terecht is verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur.

,,Dit geeft misschien wat meer duidelijkheid'', reageerde ze vrijdag op het besluit van Rotterdam om naar de rechter te stappen.

Andere cijfers

De minister van Infrastructuur en de gemeente gebruiken andere cijfers. Schultz vindt dat ze aan alle milieu- en geluidsnormen voldoet, terwijl de gemeenten dat betwisten. ,,Er is nu elke keer discussie, dus het is goed om het besluit te toetsen.''

Het viel haar overigens wel op dat Rotterdam alleen een zaak maakt van de snelheid op de A13 en niet op de A20. Daar geldt een dynamische snelheidslimiet, waardoor er soms 80 en soms 100 kilometer mag worden gereden. Door de snelheidsregels daar flexibel toe te passen, nam tijdens een proefperiode de ochtendspits met 25 procent af en de avondspits met 40 procent.

Betere doorstroming

Schultz vertrouwt erop dat de rechter haar beleid steunt. ,,We hebben goed gekeken of de snelheidsverhoging kan. Ik denk van wel, anders had ik het niet ingevoerd.'' De snelheidsverhoging geldt sinds de zomer. Gemeenten tekenden meteen al bezwaar aan tegen het besluit. Omdat door het bezwaar niets is veranderd, gaan ze nu naar de rechter.

Volgens Schultz blijkt uit onderzoek dat de effecten van de snelheidsverhoging wat betreft luchtvervuiling en geluidsoverlast te verwaarlozen zijn. Bovendien zorgt het sneller rijden voor een betere doorstroming van het verkeer, stelt ze.

Deel dit artikel: