nieuws

Waarom komt de Maretak (mistletoe) vrijwel alleen voor in Zuid-Limburg?

18-05-kerstmis.jpg
18-05-kerstmis.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 22 december 2012 werd de volgende vraag gesteld:Gerdie Muller: Waarom komt de Maretak (mistletoe) vrijwel alleen voor in Zuid-Limburg?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Op deze vraag kwam een reactie van een luisteraar:
Loes Bezemer: Ik hoorde net op de radio de vraag over de maretak in Limburg. Die mevrouw vroeg zich af waarom ze niet hier in de buurt te vinden zijn. Ik woon in Bleskensgraaf, en daar is een boom, met maretakken, op het Abbekesdoel. Redelijk in de buurt van Rotterdam. Ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat maretakken ook een beschermd soort is.
De informatie die wij zelf vonden luidt als volgt:
De maretak (Viscum album) is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae). De plant leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. In Nederland is de soort wettelijk beschermd. De maretak wordt thans ook met succes gekweekt.
De maretak komt in geheel Nederland en in het oosten van België voor. In Zuid-Limburg is de soort vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland, Om die reden wordt soms verondersteld dat maretak ten noorden van Zuid-Limburg niet zou voorkomen, maar dat is dus onjuist. In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in de appelbomen. Zelfs in Noord-Denemarken is de maretak aangetroffen op een ratelpopulier. De plant komt voor op populieren, (echter nooit op zwarte populieren), appelbomen, eiken en meidoorn.
De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam 'vogellijm'. De zaden zijn giftig.
Ook in de duinen van Oostvoorne kom je de maretak tegen.