Drukke nieuwjaarsnacht voor hulpdiensten Rijnmond

De nieuwjaarsnacht in Rotterdam en omgeving heeft de hulpdiensten weer veel werk opgeleverd. Toch spreekt de politie van een 'drukke, maar beheersbare' jaarwisseling. In totaal zijn 103 mensen aangehouden.

In de regio Zuid-Holland-Zuid zijn 48 mensen opgepakt. Dat is iets minder dan vorig jaar. In zeven gevallen ging het om geweld tegen ambtenaren. Op het Stadhuisplein trad de Mobiele Eenheid op om een groep jongeren te verjagen. Op enkele andere plaatsen in de regio was het genoeg dat de ME boos keek, zoals burgemeester Aboutaleb het tijdens een persconferentie uitdrukte.

Agenten lichtgewond

De brandweer en de ambulancediensten in de omgeving van Rotterdam spreken van een relatief rustige jaarwisseling. Tussen acht uur gisteravond en vanmorgen is de brandweer 1500 keer uitgerukt. In het overgrote deel van de gevallen ging het om een container- of een buitenbrand, veroorzaakt door vuurwerk.

Drie politieagenten liepen lichte verwondingen op tijdens hun werk. De politie kon hier verder nog niets over zeggen.

Schietpartijen

De politie heeft 26 mensen aangehouden na een schietpartij op de Mathenesserdijk in Rotterdam. Kort na 5 uur ontstond er een verkeersruzie na een botsing tussen twee auto's.  Eén van de twee bestuurders trok daarop een vuurwapen en schoot in de lucht. De schutter reed vervolgens weg in zijn auto.
De politie ging direct op onderzoek uit. Omdat de verdachte waarschijnlijk een shoarmazaak aan de Van Speykstraat was ingevlucht, hield de politie alle 26 aanwezigen aan. Iedereen is na verhoor vrijgelaten, op een 19-jarige Capellenaar na. Hij zit vast voor de schietpartij.

Op de Beukelsdijk is een gewonde gevallen bij een schietpartij. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn been, toen hij bij café Beukelsdijk geprobeerd zou hebben een ruzie te sussen tussen twee groepen. Ook hier is door de politie een waarschuwingsschot gelost. Er zijn acht mensen aangehouden.

Steekincidenten

Op drie plekken in Rotterdam zijn er steekpartijen geweest. In Rozenburg liep op de Nachtegaallaan onenigheid tussen een man en vier jongeren uit op een steekpartij. Daarna reden de vier verdachten met hun auto nog over de man heen. De inzittenden van de wagen bleken zelf ook gewond te zijn. De politie heeft de vier verdachten aangehouden. Een andere ernstige steekpartij vond plaats op de Hillelaan in Rotterdam-Zuid. Hierbij raakte een man zwaar gewond. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Ook in de Vlaggemanstraat in Rotterdam-Noord vielen gewonden bij een steekpartij. Zij raakten niet ernstig gewond.

Branden

De brandweer had het druk met enkele grote en veel kleine branden. Op de Goudestein bij de Slinge woedde brand in kledingwinkel Aicha, waar vuurwerk naar binnen was gegooid. De winkel brandde helemaal uit, de bewoners van twaalf omliggende woningen moesten tijdelijk hun huis uit. Aan de Rosestraat op Feijenoord ontstond het vuur in een hoekwoning met een café. De woning stond leeg, er waren geen gewonden. Ook op de Mathenesserweg in Rotterdam-West bluste de brandweer een woningbrand.

Verslaggever Patrick van Eijck sprak met burgemeester Aboutaleb over het verloop van de nieuwjaarsnacht.

1jan Burgemeester Aboutaleb over Nieuwjaarsnacht

Marjan den Hollander in gesprek met Dave Datema over de nieuwjaarsnacht in de regio Rijnmond

1jan Politie over nieuwjaarsnacht

 

Verslaggever Patrick van Eijk bezocht de traditionele kerstboomverbrandingen in Schiedam

 

Overal in de regio werd volop gefeest tijdens de jaarwisseling:

Deel dit artikel: