nieuws

Anti-vuurwerksite aangevallen door 'vuurwerkterroristjes'

ROTTERDAM - De website vuurwerkoverlast.nl is weer bereikbaar. De site was in de nacht van woensdag op donderdag uit de lucht gegaan. Volgens Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam, was de server overbelast geraak door 'cyberaanvallen van vuurwerkterroristjes'.
1000 meldingen per uur
De lokale GroenLinksfracties hadden het digitale meldpunt zaterdag geopend. ,,Woensdagavond kregen we gemiddeld 1000 meldingen per uur binnen'', zegt Bonte. ,,We krijgen veel meer meldingen dan we hadden verwacht.''
GroenLinks onderzoekt nog of het bij de enorme toestroom gaat om oprechte klachten of een cyberaanval.

Meeste klachten serieus

De teller van het aantal meldingen staat donderdagochtend op bijna 23.000. Ongeveer 85 procent van de klachten is serieus, aldus Bonte.
Bij de overige meldingen gaat het om verzonnen klachten en berichten van mensen die laten weten dat ze het niet eens zijn met het meldpunt.

Gevaarlijk consumentenvuurwerk

Uit een steekproef van de Inspectie Leefomgeving en Transport bleek donderdag dat Ongeveer een op de vijf vuurpijlen en rotjes die het land worden binnengebracht, te gevaarlijk is om te worden verkocht. Zo kan het vuurwerk omvallen of ontploffen. Soms zit er te veel kruit in.
Volgens de inspectie voldoet 18 procent van het geteste vuurwerk niet aan
de veiligheidseisen.