nieuws

Noodlijdend Zadkine leent 47 miljoen euro

zadkine-logo
zadkine-logo
ROTTERDAM - Het financiële reddingsplan van scholenreus Zadkine in Rotterdam is goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs. Zadkine mag daardoor een lening van 47 miljoen afsluiten.
Door die lening is het onderwijs en de liquiditeit van de onderwijsinstelling verzekerd, heeft de onderwijsinstelling donderdag laten weten. Eerder was al bekendgemaakt dat 150 van de 1700 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen.

30 miljoen verlies

Zadkine was in de financiële problemen gekomen door onder meer het aankopen van panden die door de crisis niet konden worden afbetaald. Ook kwam er minder geld binnen doordat het kabinet in 2007 besloot inburgeringscursussen over te laten aan de vrije markt. Voor die tijd waren ROC's juist verplicht om in de cursussen te investeren.
De onderwijsinstelling verloor in 2 jaar tijd rond de 30 miljoen aan inkomsten. Inmiddels zijn enkele panden afgestoten, waaronder de vestigingen aan het Hofplein en de Benthemstraat in Rotterdam.

Lening

De Rotterdamse instelling gaat lenen via schatkistbankieren. Dat wil zeggen dat ze hun leningenportefeuille niet hebben ondergebracht bij een commerciële partij, maar bij het Rijk. De lening van 47 miljoen euro wordt volledig gefinancierd op basis van het vastgoed dat in bezit is van Zadkine, waardoor geen extra bijdrage van het ministerie nodig is.
De komende twee jaar verwacht Zadkine nog wel verlies te draaien. Vanaf 2015 moet de onderwijsinstelling uit de rode cijfers komen.