nieuws

Drechtsteden: wanneer komt de vuilnisman?

ROTTERDAM - Inwoners van zes gemeenten in de Drechtsteden weten nog steeds niet wanneer het huisvuil vanaf volgende week wordt opgehaald. De digitale afvalkalender van ophaalbedrijf HVC werkt nog steeds niet.
Het gebied waar HVC het huisafval ophaalt, telt bijna 300 duizend mensen in Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht. Voorheen kreeg elk huishouden een papieren inzamelkalender per post.
Website geeft storing
Met ingang van komend jaar zou die alleen digitaal te vinden moeten zijn op de website van HVC. Wie daar nu heen gaat, krijgt een storingsmelding. Een woordvoerster van HVC meldt: We hebben technische problemen met de pagina waarop alle afvalkalenders staan. De website werkt daarnaast ook traag en dit heeft te maken met een hoog aantal bezoekers die vragen naar de server sturen. We werken nu hard aan een oplossing." Wanneer de site weer naar behoren werkt, is nog niet bekend.
Eerder zelfde probleem
Volgens de site van HVC speelt het probleem al sinds 17 december. Het is overigens niet de eerste keer dat er problemen met de digitale inzamelkalender ontstaan, al in januari 2011 gebeurde hetzelfde bij bewoners in de Noordoostpolder.

Nog niet van gehoord

In heel Nederland maken 26 gemeenten gebruik van HVC. Bij de landelijke servicelijn van het bedrijf heeft men nog nooit gehoord van de gemeenten in de Drechtsteden en verwijst men naar een telefoonnummer van HVC in Dordrecht. Hier staat de telefoon roodgloeiend, wachttijden van meer dan een uur zijn geen uitzondering. Ook bellen mensen naar de verschillende gemeentehuizen. Die kunnen echter alleen doorverwijzen naar de servicelijn van HVC.

Geen internet? Naar gemeentesite...

"We begrijpen dat dit allemaal erg lastig is, maar de communicatie naar de inwoners ligt in eerste instantie bij HVC zelf", reageert woordvoerder Johan Luttik van de gemeente Papendrecht. "Voor de mensen die geen internet hebben, staat op de site van de gemeente een telefoonnummer waar ze een papieren versie van de inzamelkalender kunnen bestellen." Dat nummer is overigens 078 622 2244.