nieuws

DCMR: meer vuurwerkverkooppunten op orde

ROTTERDAM - Meer vuurwerkverkooppunten dan vorig jaar zijn deze jaarwisseling op orde als het gaat om de veiligheid. Dat zegt coördinator vuurwerkcontroles Ronald van de Kasteele van de DCMR Milieudienst Rijnmond.
De inspecteurs controleren vrijdag, zaterdag en maandag zo'n honderd verkooppunten in de regio. Tot nu toe zijn er geen verkooppunten gesloten.

Lucratief

De vuurwerkverkoop is vrijdag van start gegaan en dat betekent dat de inspecteurs overuren maken. De milieudienst houdt vuurwerkverkopers dit jaar nog scherper in de gaten. Wie de fout ingaat kan rekenen op een hoge boete.
De handel in vuurwerk is lucratief. In 2011 ging in Nederland voor tientallen miljoenen euro's aan vuurwerk over de toonbank. Daarbij nemen niet alle verkopers het even nauw met de voorschriften, al lijken ze dit jaar dus goed te beseffen dat ze op de vingers worden gekeken.

Proces verbaal

Tijdens een eerste controleronde van de DCMR liepen minder sjoemelende verkopers tegen de lamp dan vorig jaar. ''Steeds meer ondernemers leven voorschriften na. 2011 dag 1: 10x proces verbaal, nu 3'', stelde de milieudienst donderdag tevreden vast.
Wie stiekem knalwerk bewaart in illegale ''mobiele opslagpunten'' kan bovendien rekenen op extra belangstelling van de DCMR. De dienst waarschuwde dat vuurwerk opslaan in vrachtwagens of busjes onveilig is en daarom hard wordt aangepakt.

Reputatie

Welke bedrijven inspecteurs op bezoek krijgen, is onder meer afhankelijk van hun reputatie. Ondernemers die zich altijd keurig aan de regels houden, worden minder vaak gecontroleerd.
Verkopers met een slechte reputatie worden juist extra op de vingers gekeken. Om dat zo effectief mogelijk te doen, worden dit jaar de laatste snufjes ingezet. Zo worden controleresultaten nu ter plekke digitaal verwerkt, zodat informatie sneller beschikbaar is.

Gevaarlijk

Malafide verkopers die betrapt worden, kunnen dit jaar niet beweren dat ze de voorschriften niet kennen. De DCMR organiseerde drie informatiebijeenkomsten om alle vuurwerkverkopers bij te praten.
Wie tijdens het kopen van vuurwerk toch gevaarlijke toestanden ziet, kan dat gewoon doorgeven. De milieudienst roept iedereen op in zo'n geval te bellen met de DCMR-meldkamer.