nieuws

Stortplaats Derde Merwedehaven symbolisch gesloten

ROTTERDAM - De afvalstortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht is gesloten. Wethouder Piet Sleeking van Beter voor Dordt (BVD) verrichte vrijdagmorgen samen met afvalverwerker Delta en de provincie Zuid-Holland een symbolische sluitingshandeling.

Twee jaar geleden sloot de gemeente Dordrecht een overeenkomst, waarin bepaald werd dat de stortactiviteiten vier jaar eerder beëindigd zouden worden dan was gepland. In ruil daarvoor betaalt Dordrecht een schadevergoeding van acht miljoen euro. De gemeenteraad keurde dat goed om een eind te maken aan de aanhoudende klachten over de stortplaats.
Dicht is niet echt dicht
Vanaf 1 januari 2013 zal er worden gewerkt aan de eindafwerking van de Derde Merwedehaven en vervolgens aan de inrichting tot recreatieterrein. Maar dat betekent niet Delta het bedrijf helemaal sluit.
De afvalverwerker wil wel doorgaan met tijdelijke op- en overslag van afvalstoffen op het naastliggende bedrijventerrein. Dit tot grote verrassing en teleurstelling van de gemeente Dordrecht. 'Wat er precies gaat gebeuren op dat terrein, daar gaan we nog wel stevig over spreken met Delta.', aldus wethouder Sleeking.
In Dordrecht en Sliedrecht is altijd veel weerstand geweest tegen de stortplaats. Al vanaf de opening ruziën de gemeentes en de stortplaats over stank, stof en de aard van aangevoerde stoffen, zoals recent nog over asbest.