nieuws

Van Luijk: 'Wat ik dit jaar heb behaald is echt bijzonder

ROTTERDAM - Voor sprinter Patrick van Luijk was 2012 het beste jaar uit zijn loopbaan. De Rotterdammer werd Europees kampioen op de 4x100 meter en pakte op datzelfde toernooi zilver op de 200 meter. Als klap op de vuurpijl liep hij de estafettefinale tijdens de Olympische Spelen in Londen afgelopen zomer.
Al die successen had de sprinter aan het begin van het jaar niet verwacht. Zeker zijn zilveren medaille op de 200 meter noemt Van Luijk een klein wonder. 'Voorafgaand aan het toernooi dacht ik dat ik niet fit genoeg zou zijn', aldus Van Luijk. Verzwakt was de Rotterdammer allerminst, bleek uit de zilveren medaille op de 200 meter en goud op de estafette.
'Ik waardeer mijn zilveren plak meer dan mijn gouden. Die heb ik meer zelfstandig behaald.' Toch koestert Van Luijk ook de prestaties die hij met zijn drie Nederlandse ploeggenoten Churandy Martina, Brian Mariano en Giovanni Codrington heeft behaald. Behalve Europees goud behaalde het viertal ook de estafettefinale tijdens de Olympische Spelen. 'Dat was echt iets moois. Een goede prestatie, want de concurrentie is enorm.' Toch had er volgens Van Luijk meer in gezeten dan een zesde plek tijdens die finale. 'De wissels waren niet super, dat kon beter.'
De rappe Rotterdammer start 2013 met een rugblessure. 'Het indoorseizoen sla ik daarom over.' De zomerwedstrijden hoopt hij wel te halen, 'maar ik wil het seizoen langzaam opbouwen', aldus Van Luijk.
Beluister hieronder het gehele interview met sprinter Patrick van Luijk terug.