nieuws

Jaarwisseling verloopt relatief rustig +VIDEO

ROTTERDAM - De jaarwisseling is volgens de politie door het slechte weer rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. Tot 05.30 uur werden er 63 mensen aangehouden in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Vorig jaar stond rond dit tijdstip de teller op 73.
Op enkele plekken heeft de politie wel moeten optreden. Bij een vreugdevuur aan de Houdringeweg in Rotterdam-IJsselmonde heeft de mobiele eenheid ingegrepen omdat de brandweer werd gehinderd. Dat is ook gebeurd op het Vogelplein in Dordrecht, waar flessen naar de politie werden gegooid.
Arrestaties
De 63 aanhoudingen betreffen voornamelijk mensen met illegaal vuurwerk, openbare dronkenschap en belediging. Op de Coolsingel in Rotterdam werden twee mannen aangehouden omdat ze met een doorgeladen vuurwapen liepen en op de Westfrankelandsedijk in Rotterdam werd bij iemand een vuurwapen in zijn onderbroek aangetroffen.
In Lansingerland is een man gearresteerd omdat hij een boerderij in de brand zou hebben gestoken. Aan de Heelalstraat in Dordrecht werd 167 kilo illegaal zwaar vuurwerk inclusief lanceerinstallaties in beslag genomen.
600 ritten brandweer
De brandweer meldt dat er in Rotterdam-Rijnmond vanaf 31 december middernacht tot 1 januari 01.00 uur in totaal 600 brandweerritten zijn geweest. In 500 gevallen betrof het buitenbrandjes, zoals containers en vreugdevuren.

Ambulancepersoneel heeft 15 mensen met vuurwerkletsel moeten behandelen. In het Oogziekenhuis in Rotterdam werden zo'n 20 mensen met oogletsel door vuurwerk behandeld. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Zes mensen zijn er ernstig aan toe. Volgens een woordvoerder zijn de meeste slachtoffers volwassen mannen. Er kwamen minder kinderen binnen. Vijf artsen zijn er nonstop bezig.

Vuurwerk Erasmusbrug

Urenlang was het door de harde wind onzeker of het veilig genoeg was om het nationaal vuurwerk af te steken bij de Erasmusbrug in Rotterdam.
Kort voor middernacht kwam het verlossende woord van de organisatie en konden de duizenden toeschouwers toch vermaakt worden met een knallend begin van 2013.