nieuws

Vijf comazuipers in Maasstad Ziekenhuis

ROTTERDAM - In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid zijn vannacht vijf comazuipers behandeld op de eerste hulpafdeling. Alle vijf jongeren zijn tussen de 14 en 18 jaar.
Eén comazuiper is door ambulancepersoneel op straat gevonden met onderkoelingsverschijnselen. "Hij was buiten westen, alleen en dat had heel anders kunnen aflopen", zegt kinderarts Karsten Linke.
Als radiopresentator Reint Jan Potze in het programma Kickstart informeert wat de kinderarts bedoelt met anders aflopen, antwoordt arts Linke: 'Op deze manier overlijden mensen wel eens. De jongen heeft geluk gehad dat hij is gevonden, het was een dubbeltje op zijn kant.'
De comazuipers kunnen in het ziekenhuis hun roes uitslapen terwijl artsen de vitale functies bewaken. Daarna volgt er een gesprek in aanwezigheid van hun ouders. 'Sommige ouders schrikken, andere ouders ontkennen het probleem', vertelt kinderarts Karsten Linke.
'Achter sommige comazuipers kunnen trieste sociale omstandigheden schuil gaan en dan moeten we de comazuiper in de gaten houden om verdere ontsporingen te voorkomen', voegt de kinderarts van het Maasstad Ziekenhuis eraan toe.
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is een paar weken geleden een polikliniek voor comazuipers begonnen. Steeds vaker belanden jongeren in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. De Delftse kinderarts Van der Lely waarschuwt al een paar jaar voor de gevaren van comazuipen.