nieuws

Vuurwerkmeldpunt levert 80.000 reacties op

ROTTERDAM - Vernielingen, gevaarlijke situaties en bange huisdieren. Het meldpunt voor vuurwerkoverlast van GroenLinks heeft de afgelopen anderhalve week ruim 80.000 reacties opgeleverd. "Heel veel klachten gaan over de keiharde knallen waar mensen nachten wakker van liggen."
De meeste reacties zijn serieus, stelt de Rotterdamse fractievoorzitter van GroenLinks Arno Bonte. Hij zette het meldpunt op met 15 gemeenteraadsfracties van de partij. Bonte schat dat ongeveer 10 procent van de reacties onzinnig is en de prullenbak in kan.

Rapport naar Tweede Kamer

Binnenkort gaat een rapport naar de Tweede Kamer. De initiatiefnemers hopen dat die gemeenten meer mogelijkheden zal geven om overlast tegen te gaan. "De vuurwerkregels zijn de afgelopen jaren juist opgerekt: mensen mogen meer en zwaarder vuurwerk kopen. Dat zou precies omgekeerd moeten."
Het liefst ziet Bonte dat het consumentenvuurwerk helemaal verdwijnt. In plaats daarvan moeten gemeenten volgens hem voor een vuurwerkshow zorgen.
'Het had spectaculairder gemogen'
Het Nationale Vuurwerk
in Rotterdam juicht Bonte dan ook van harte toe. "De mensen die daarnaar komen kijken steken zelf geen vuurwerk af. Maar het had wel wat spectaculairder gemogen."
De meldingen zijn nog niet te lezen. Wanneer het rapport aan de Tweede Kamer wordt aangeboden, wordt duidelijk wat de klachten precies inhouden.