nieuws

'Betuttelende' brief Kriens valt slecht bij deelgemeenten

ROTTERDAM - Een deel van de Rotterdamse deelgemeenten is niet blij met een brief van wethouder Jantine Kriens over de financiën. De Vereniging van Rotterdamse Deelgemeenten noemt vooral de toon van de brief betuttelend en blijk geven van weinig vertrouwen.
Wethouder Kriens (PvdA) snapt de ophef niet. Volgens haar is de brief een logisch vervolg op het gesprek dat zij met de deelgemeenten had na het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad om in 2014 van deelgemeenten over te gaan op gebiedsbesturen.
Toon
Vooral de toon van de brief over financiën valt slecht. Zo instrueert de wethouder de deelgemeenten om hun voorraden kantoorspullen, zoals briefpapier, af te bouwen. Ook worden begrotingswijzigingen van de deelgemeenten voortaan pas definitief als het college het groene licht geeft.
Kriens schrijft in de brief dat het college en de gemeenteraad niet willen dat deelgemeenten ''onomkeerbare besluiten nemen of nalaten, die een snelle en soepele overgang naar het nieuwe bestuurlijke model kunnen frustreren''.
Gevolgen
De wethouder wijst erop dat de deelgemeenten dagelijks besluiten nemen die ''langdurige rechtsgevolgen'' hebben. Daarom mogen de deelgemeenten van Kriens niet langer besluiten nemen die doorlopen tot na 2014.
De deelgemeente Prins Alexander, geen lid van de VRD, is zelfs boos. Volgens voorzitter Frans van der Hilst (Leefbaar Rotterdam) worden de deelgemeenten hiermee onder curatele geplaatst en werkt het contraproductief.
Jan Cees van Duin (VVD), voorzitter van Hillegersberg/Schiebroek en woordvoerder van de VRD, verwacht dat de soep niet zo heet wordt geheten. Wethouder Kriens zegt in gesprek te gaan met de deelgemeenten.
De gemeenteraad moet overigens nog een besluit nemen over het bestedingsbevoegdheid van de deelgemeenten.