nieuws

500 lammetjes op komst bij Rotterdamse herder +VIDEO

ROTTERDAM - De lente is aangebroken bij de schaapskudde van de Rotterdamse herder Martin Oosthoek. Deze dagen zullen maar liefst 500 lammetjes worden geboren.
De schapen van Oosthoek zijn de natuurlijke grasmaaiers van de regio Rotterdam. Ze houden het gras in de bermen langs de snelwegen en in parken kort.

Roofdieren

Ruim dertig lammetjes hebben het licht al gezien. 'De komende dagen zullen aan de lopende band de ooien hun lammetjes werpen', vertelt collega-herder Marjolein. Zij helpt een klein handje bij de geboorte van de lammeren en dan is het in een mum van tijd gebeurd. Zodra de pootjes tevoorschijn komen, trekt herder Marjolein het lammetje uit de moeder en legt het lam in het hooi. Moeder begint daarna haar kleintje schoon te likken.
Vervolgens staan de lammeren binnen 30 seconden op eigen benen en zoeken naar de uiers voor moedermelk. 'Dat heeft de natuur zo geregeld', legt herder Marjolein uit, om te voorkomen de lammetjes ten prooi van roofdieren vallen.'

Moeder natuur helpen

Schaapsherder Martin Oosthoek helpt moeder natuur een handje bij de vroege geboorte van de Rotterdamse lammeren. Hij laat de rammen in augustus al bij zijn kudde van 900 ooien. Daardoor worden de lammeren in de winter in plaats van in de lente geboren.
'Dat doen we omdat we dan in april met de lammetjes op pad kunnen om de bermen en weiden van Rotterdam te begrazen.' Er wordt geen kunstmatige inseminatie toegepast. 'De bevruchting vindt plaats op de natuurlijke manier', aldus Oosthoek.