nieuws

Hoe snel gaat elektriciteit?

04-10-Stroom.jpg
04-10-Stroom.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 5 januari 2012 werd de volgende vraag gesteld:Daan Vijfvinkel: Hoe snel gaat elektriciteit? De snelheid van het licht is bekend en ook van geluid, maar hoe snel gaat elektriciteit eigenlijk, want dat is toch een en al energie?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de bieb:
Elektronen stromen gemakkelijk door metalen doordat ze van het ene atoom naar het andere bewegen. Metalen zijn dan ook goede geleiders van elektriciteit. De elektronen in een elektrische stroom zwerven door het metaal, waarbij ze stoppen en weer verder gaan, in plaats van er doorheen te razen. Ze lijken een beetje op knikkers die op een rij liggen.
Als je tegen de knikker aan het ene einde duwt, beweegt de knikker aan het andere einde direct, ook al beweegt elke afzonderlijke knikker nauwelijks. Op dezelfde manier beweegt een elektrisch signaal heel snel door een geleider, als een boodschap die van elektron op elektron wordt overgedragen.
Maar de elektronen bewegen niet volledig vrij. Een elektron zal waarschijnlijk al snel botsen op een van de atomen van het metaal. Dit vertraagt het elektron en kan zijn richting zelfs veranderen.
Wanneer een elektron op een atoom botst wordt een deel van de energie omgezet in warmte.
Dit verlies van elektrische energie noemen we weerstand. De gloeidraad in een gloeilamp biedt weerstand aan de elektrische stroom en door de geproduceerde warmte gaat deze gloeien.
Bij metalen die tot zeer lage temperaturen (-270 graden) worden afgekoeld neemt hun weerstand af tot bijna nul. Dit noemen we supergeleiding.
Vanwege die weerstand is de snelheid in onafgeschermd koper ongeveer 96% van de lichtsnelheid, maar in een typische coaxkabel (antennesnoer) is het ongeveer 66% van de lichtsnelheid.