nieuws

Meeste Rotterdammers tegen vuurwerk afsteken

Vuurwerk Wereldhavendagen (Bron: instagram)
Vuurwerk Wereldhavendagen (Bron: instagram)
ROTTERDAM - Zeven op de tien Rotterdammers wil dat het afsteken van consumentenvuurwerk met Oud en Nieuw wordt verboden. Ze vinden de grote overlast en vele gewonden niet opwegen tegen het plezier.
Dat blijkt uit een onderzoek van peil.nl in opdracht van GroenLinks in Rotterdam. Onder alle Nederlanders is volgens het onderzoek zes op de tien voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk.

Andere cijfers

Enkele maanden geleden toonde een ander onderzoek nog aan dat 59 procent van de Nederlanders juist vinden dat het mogelijk moet blijven om vuurwerk af te steken tijdens oudejaarsnacht.
Op basis van deze uitkomst besloot toenmalig staatssecretaris Joop Atsma geen verbod in te stellen. 'Vuurwerk hoort bij oud en nieuw en zolang het verantwoord wordt gebruikt, beleven veel mensen er plezier aan', aldus Atsma in juli.

Vuurwerkmeldpunt

GroenLinks riep eerder een meldpunt in het leven voor klagers over vuurwerk. In twee weken tijd kwamen daar ruim 80.000 meldingen tegen vuurwerkoverlast op binnen.
De meeste klachten komen uit Rotterdam en omgeving en gaan over knallen van illegale vuurwerkbommen. De klachten worden gebundeld en aangeboden aan de Tweede Kamer.