nieuws

Lokale politici ongerust na ontsnapping De Kijvelanden

ROTTERDAM - De lokale politieke partijen in de Albrandswaard zijn ongerust over de ontsnapping van een tbs'er uit de Kijvelanden. Ze vragen hun collega's uit de Tweede Kamer de zaak te onderzoeken.
Afgelopen donderdagavond ontsnapte de 34-jarige Ahmed K. tijdens zijn begeleid verlof in de omgeving van De Kijvelanden. Nog geen 16 uur later werd hij gearresteerd, nadat hij op de Oude Binnenweg in Rotterdam met een mes had geprobeerd een juwelier te overvallen.
Buurtbewoners
De zoveelste ontsnapping van een tbs’er bij De Kijvelanden heeft in Poortugaal niet geleid tot onrust onder de bewoners. “Als ze toch vluchten nemen ze de metro en zorgen ze dat ze zo ver weg mogelijk van de kliniek komen. Dan blijven ze niet in het dorp hangen”, is een veel gehoorde reactie van de bewoners.

Uit reen rondgang door RTV Rijnmond blijkt dat de bewoners wel graag beter geïnformeerd willen worden als er iemand ontsnapt. Er zou regelmatig een politiehelikopter boven het dorp hangen, voor veel mensen het teken dat er weer iets aan de hand is.
Landelijke politiek
De gemeenteraad van de gemeente Albrandswaard kan niet veel maatregelen nemen, omdat het grotendeels landelijk beleid betreft en de problemen met ontsnapte tbs’ers zich doorgaans buiten de gemeentegrens afspelen. De PvdA als VVD in Albrandswaard zeggen het wel aan te kaarten bij de burgemeester en bij partijleden in de landelijke politiek.

Marco Goedknegt van de VVD vindt dat er nog eens goed gekeken moet worden naar de politiesterkte in Albrandswaard in relatie tot de tbs-kliniek; “De problemen zijn meestal in een andere gemeente, maar als er een keer iets hier gebeurt, dan hebben we niet de sterkte die nodig is om snel te reageren.”