nieuws

Gouden Ganzenveer voor Ramsey Nasr

nasr
nasr
ROTTERDAM - De Gouden Ganzenveer 2013 is toegekend aan schrijver, acteur en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. De Academie De Gouden Ganzenveer, die de winnaar zondag bekendmaakte, roemt Nasr om zijn veelzijdigheid.
'Hij slaagt erin vele taalregisters te bespelen', stelt de academie. 'Juist omdat dat fenomeen niet gevangen wordt binnen de klassieke literaire prijzen, vinden wij dat hij in aanmerking komt voor de Gouden Ganzenveer.'
Nasr werd in 1974 in Rotterdam geboren en debuteerde na een korte toneelcarrière in 2000 als dichter. In 2005 werd hij benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. In 2009 sleepte hij de titel van Dichter des Vaderlands in de wacht. Zijn meest geroemde gedicht is 'mi have een droom: Rotterdamse straattaal in het jaar 2059'.
Naast zijn poëzieactiviteiten is hij actief als acteur. Nasr speelde in talloze films en televisieseries. Vorig jaar was hij op de buis te zien in de VARA-serie Overspel. Dit jaar, waarin een nieuwe Dichter des Vaderlands wordt gekozen, treedt hij toe tot het ensemble van de Toneelgroep Amsterdam. Hij keert daarmee terug naar zijn eerste liefde: toneel.
De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.
De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Ramsey Nasr krijgt de prijs op 25 april uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman.