nieuws

'Laat artsen van tbs'ers meepraten over strengere aanpak'

ROTTERDAM - Tbs-artsen moeten de kans krijgen om mee te praten over een mogelijk strenger verlofregime voor tbs'ers. ''Als zij zeggen dat een enkelband niet bijdraagt aan een behandeling, moet je het niet doen'', zei PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch maandagochtend.
Marcouch reageerde op de commotie rond tbs'er Ahmed K. Hij nam vorige week de benen tijdens zijn verlof in de omgeving van kliniek De Kijvelanden. Daarna deed hij een poging om een juwelierszaak te beroven aan de Binnenweg in Rotterdam.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen nu strenge maatregelen om tbs'ers op verlof beter in de gaten te kunnen houden. Zo pleit de VVD voor een enkelband en de PVV voor extra begeleiders.
''Over het algemeen gaat het verlof goed'', benadrukt PvdA'er Ahmed Marcouch. Toch wil hij kijken of de toetsing van tbs'ers wel zwaar genoeg is. Iedere ontsnapte tbs'er is er volgens het kamerlid ''één teveel''.

Enkelband

Marcouch is niet per definitie tegen een VVD-voorstel om tbs'ers tijdens verlof een enkelband om te doen, maar wil dat de behandelaars van de tbs'ers daarbij betrokken moeten worden. ''Als zij zeggen dat een enkelband niet bijdraagt aan een behandeling, moet je het niet doen''.
Volgens de politicus zijn er in elk geval geen wonderoplossingen. Helemaal uitsluiten dat een tbs'er de benen neemt, is volgens hem onmogelijk.