nieuws

Raadslid Leefbaar op de bres voor oude voetbalclub

ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam-raadslid Ronald Buijt is ''zeer verbaasd'' over de beschuldigingen aan het adres van zijn oude voetbalclub. Uit onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat bij Alexandria '66 relatief vaak ongeregeldheden voorkomen.
''Ik vind het lijstje van RTL dubieus'', oordeelt Buijt, die vroeger jeugdtrainer was bij de club. Hij vreest dat Alexandria wordt gedupeerd omdat de club alle incidenten doorgeeft. ''Andere clubs doen het vaak een beetje af''.
Buijt noemt de RTL-lijst ''op zichzelf niet zo veelzeggend''. Dat clubs bij een tuchtzaak betrokken zijn, wil volgens het raadslid niet zeggen dat ze ook schuldig zijn aan misdragingen. ''Al is het wel een indicatie'', erkent de politicus.

Waarschuwingen

Geweld binnen het (amateur)voetbal ligt onder een vergrootglas sinds de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen door mishandeling om het leven kwam. Buijt wil dat voetbalbond KNVB nu de risicoverenigingen in kaart brengt. Clubs die ondanks waarschuwingen de fout ingaan, moeten in het uiterste geval een speelverbod krijgen.
Buijt hoopt dat de clubs wakker zijn geschud door het overlijden van Nieuwenhuizen. Als blijkt dat sommige verenigingen voor problemen blijven zorgen en de KNVB niet ingrijpt, wil hij desnoods overwegen om via de gemeente druk uit te oefenen. ‘’Je kan als gemeente kijken: wat voor relatie heb je met zo’n club? Hoe zit het met subsidies?’’
Bij Alexandria kwam de hoge notering op de RTL-lijst hard aan. ''Wij herkennen ons daar absoluut niet in'', zei jeugdvoorzitter Rob de Vries. De club zou juist werk maken van een normen en waardenbeleid. De Vries wil RTL dan ook om opheldering vragen.