KNVB herkent zich niet in 'RTL-lijst'

Het district West 2 van de KNVB zet vraagtekens bij de RTL-lijst van 'foute' voetbalclubs. RTL-4 heeft afgelopen weekeinde een lijst gepubliceerd met clubs die het vaakst worden gestraft wegens wanordelijkheden.

Bovenaan deze lijst staat voetbalvereniging Kocatepe uit Rotterdam, waar in tweeënhalf jaar dertien tuchtzaken hebben plaatsgevonden. Andere Rotterdamse clubs die worden genoemd zijn GLZ Delfshaven en Alexandria '66.

Districtsmanager van de KNVB, Sjaak van der Kroon, zet grote vraagtekens bij het onderzoek van RTL-4. Van der Kroon vermoedt dat RTL gebruik heeft gemaakt van Sportlink, het computerprogramma dat de Nederlandse voetbalverenigingen gebruiken.

Codes

''Hierin kun je alleen codes terugvinden, maar geen onderliggende informatie zoals dossiers. Zo worden ook tuchtzaken meegerekend die met een boete van slechts honderd euro zijn afgedaan. Dat zijn geen grote zaken.''

Volgens de KNVB heeft de koploper van de lijst, RVV Kocatepe, inmiddels contact met de KNVB over normen- en waardenbeleid. Alexandria heeft zelfs al beleid opgesteld, aldus Van der Kroon.

Systeem

Het district West 2 (Den Haag, Leiden, Rotterdam en Gouda) van de voetbalbond gaat 15 nieuwe procesbegeleiders opleiden, naast de 10 die er al zijn. Dat zijn vrijwilligers die door clubs kunnen worden gevraagd om te helpen bij het voorkomen van agressie op en rond het veld.

Een procesbegeleider geeft bijvoorbeeld een voorlichtingsavond of een cursus aan ouders, trainers, spelers of scheidsrechters. Volgens districtsmanager Sjaak van der Kroon gaat het eigenlijk om heropvoeden van mensen.

De KNVB hoopt dat de 25 procesbegeleiders de komende vier jaar 250 clubs kunnen bezoeken. Nu zijn er vijftien clubs die bezocht zijn door de vrijwilligers.

Lees ook: 'Vv Kocatepe trieste nummer 1 met meeste incidenten'

Lees ook: Raadslid Leefbaar op de bres voor oude voetbalclub

Deel dit artikel: