nieuws

Meer reizigers voor RET

ROTTERDAM - De RET heeft het aantal reizigerskilometers vorig jaar met 4 procent zien stijgen. De bezuinigingen zorgen voor minder tram- en busreizigers, maar de metro en RandstadRail compenseren dit.

Door de bezuinigingen, opgelegd door de Stadsregio, werden buslijnen geschrapt en aangepast. De RET verwachtte dat er daardoor vijf procent minder met de bus gereden zou worden, maar uiteindelijk daalde het aantal reizigerskilometers per bus zelfs met tien procent.
Ook het aantal reizigerskilometers met de tram daalde met vier procent. Toch is het aantal reizigers in totaliteit gestegen. Dit is volgens de RET vooral te danken aan de metro en de Randstadrail, waarmee samen acht procent meer werd gereden.
Winst
Directeur Pedro Peters verwacht 2012 met 10 miljoen winst af te sluiten. Dat geld wordt onder meer gebruikt om te investeren in nieuw materieel. Daarnaast krijgt de RET een miljoen euro bonus van de Stadsregio voor het goede presteren volgens de afspraken gemaakt in de concessie. Dat geld wordt verdeeld onder het personeel.
Zwartrijders zijn agressiever
De RET stelt ook dat het aantal zwartrijders door de invoering van de OV-chipkaart en de bijbehorende toegangspoortjes flink is gedaald. Vorig jaar zou minder dan 2 procent van de reizigers niet hebben betaald. De zwartrijders die overblijven zijn volgens de vervoerder wel agressiever. Het aantal incidenten is gehalveerd, maar de hardheid van de incidenten zou zijn versterkt.