nieuws

Jan Franssen stopt als Commissaris van de Koningin

ROTTERDAM - Jan Franssen stopt uiterlijk eind dit jaar als Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland. Hij kondigde dat woensdagmiddag aan in zijn nieuwjaarsrede.
Franssen zei het na 13 jaar tijd te vinden voor wat anders, maar heeft nog geen nieuwe baan. 'Mijn toekomst is onbestemd', sprak hij.
Het aftreden van Franssen komt compleet onverwacht. Hij is vorig jaar nog herbenoemd voor een nieuwe termijn. Er was toen discussie over het grote aantal bijbanen. Franssen moest toezeggen minder bij te verdienen.

'Verlies voor Zuid-Holland'

Het vertrek van Franssen is in bestuurlijke kracht een verlies voor Zuid-Holland, zegt oud-minister en oud-gedeputeerde Spies. Ze noemde de timing van de aankondiging slim, omdat er nu alle tijd is een opvolger te zoeken.
Ook in Provinciale Staten is er respect voor de onverwachte stap van Franssen. Partijen vinden het niet vreemd dat hij na 13 jaar iets anders wil. Er is waardering voor zijn visie op het bestuur en de lobby voor de provincie bij kabinet en Tweede Kamer. Volgens de VVD is Franssen ook een warme persoonlijkheid die dichtbij de samenleving staat.