nieuws

Ad Vanderveen in Live uit Lloyd

ROTTERDAM - Ad Vanderveen is een gerenommeerd singer/songwriter in het genre dat we tegenwoordig 'Americana' noemen: een mix van folk, rock en country. Amerikaanse rootsmuziek. De geboren Hilversumer met Canadese roots is een echte musicians musician - z'n collega's lopen met hem weg en laten het niet na hun bewondering voor hem onder stoelen of banken te steken.
Hij ontwikkelde door de jaren heen een eigen stijl, geworteld in de traditie van de troubadours uit de 60/70 jaren (Bob Dylan, Neil Young, Townes van Zandt) en hun voorgangers Woodie Guthrie en Hank Williams. Een rijk geschakeerde stijl die soms akoestisch is - zoals de nummers die hij solo of met z'n partner Kersten de Ligny brengt -, soms ruig elektrisch met z'n band The O'Neils - geïnspireerd op het luidere werk van 'Neil' Young.
Inmiddels staan er zo'n 16 solo cd's en verschillende projecten met anderen op z'n naam. Zo werkte hij onder meer met Al Kooper, Al Perkins, Leland Sklar, Herman Brood, Flaco Jimenez, Iain Matthews, Eliza Gilkyson, Eric Andersen, David Olney, om maar een paar namen te noemen.
Op zijn nieuwste plaat Days Of The Greats zingt hij over thema's als opgroeien in de American Dream, jeugdherinneringen en roots in Canada, helden in de muziek en daarbuiten (o.a. een tribute aan Clint Eastwood), de strijd om het bestaan als muzikant, ouder worden en zijn, leven voor de Muze en natuurlijk; de Liefde. De songs op deze plaat hebben alle een klassiek karakter; een kwaliteit van iets dat altijd al bestaan heeft en altijd zal blijven bestaan.