nieuws

Tips voor een veilige ochtendspits

ROTTERDAM - De ochtendspits zal dinsdag enorm druk worden.Vooral in de Randstad en het zuiden van het land ontstaan lange files, vermoedt de ANWB. Plaatselijk wordt vijf tot tien centimeter sneeuw verwacht.
Volgens de bond is de spits op dinsdagochtend al de drukste van de week met gemiddeld 200 kilometer file. 'Dat kan zomaar het dubbele worden.'
Er rijden morgen ook minder treinen. De NS en ProRail passen de dienstregeling op veel trajecten aan vanwege het winterse weer.
De Wegenwacht had vandaag al de handen vol aan kapotte accu's en andere ongemakken.
Om te voorkomen dat Gijsbert Pronk te hulp moet schieten heeft de ANWB-monteur een paar praktische tips:
Tip1: Spuit wat kruipolie in het sleutelgat van de auto om bevriezing te voorkomen. Let er ook op dat er geen water aan de sleutel zit wanneer je die in het slot steekt. Vaseline op het rubber van de deuren voorkomt dat die dichtvriezen.
Tip 2: Let op de ruitenwissers. Als die niet volledig ingeklapt staan, kunnen ze vast vriezen aan de voorruit. Ze worden dan stuk getrokken of de zekering springt. Laat de ruitenwissers dus naar beneden staan of gebruik een matje op de ruit. Dan hoef je ook niet te krabben

Tip 3:
Haal de auto van de handrem. Er zit vaak wat water in het kabeltje van de rem en dit kan bevriezen. Als je bang bent dat de auto wegrolt, kun je 'm in de tweede versnelling zetten. Een automaat kan in de parkeerstand gezet worden.

Foto: Dirk Jan Kraan