nieuws

Aflevering 1 - Wat de gek ervoor geeft

ROTTERDAM - Donderdag 10 januari in Boijmans TV: Wat bepaalt de waarde van kunst?
In aflevering 1 van Boijmans TV buigt een groep economiestudenten zich samen met rondleidster Bregje over deze moeilijke vraag. Bregje, gespeeld door Ro Theater actrice Jacqueline Blom, laat de studenten het kunstwerk ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)’ van de befaamde Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons zien. Dit enorme paasei, dat in het entreegebied van het museum staat, is vele miljoenen euro’s waard. Is de waarde van een kunstwerk afhankelijk van de bekendheid van de kunstenaar? Of hangt de waarde samen met de schoonheid van hetgeen is verbeeld?Geldt het principe van vraag en aanbod of is het uiteindelijk toch alleen een kwestie van 'wat de gek er voor geeft'?
Tegelijkertijd ondervraagt suppoost Arie, gespeeld door Rogier Philipoom, de geld kunstenaar: Dadara. Deze kunstenaar is gefascineerd door de waarde van geld en richtte 'The Exchanghibition Bank' op. Bij dit kunstzinnige rondreizende wisselkantoor kunnen eurobiljetten ingeruild worden voor andere coupures, zoals biljetten van nul, een miljoen of oneindig. Niet iedereen gelooft dat ze wat waard zijn. Waarom geloven mensen dan wel in euro’s?, vraagt Dadara zich af.
Kassamedewerker Mandy (gespeeld door Hannah van Lunteren) heeft in deze aflevering last van een winterdip. De Nederlandse winter maakt haar bleek en lusteloos, totdat directeur Sjarel Ex haar uit de put haalt met zijn opmerking dat zij 'het gezicht van het museum' is. Dit brengt Mandy op een
idee.