nieuws

'Straks hangt mijn vaders kunst in Dubai'

ROTTERDAM - ‘Als het voor musea makkelijker wordt om kunst te verkopen, zullen minder mensen hun collectie aan een museum schenken’. Dat stelt Martijn Sanders, zoon van een bekend kunstverzamelaar.
Zijn vader doneerde in het verleden een groot deel van zijn privécollectie aan het Wereldmuseum in Rotterdam. Maar juist dat museum is nu van plan om een deel van zijn collectie te verkopen.

'Sultan in Dubai'

"Mijn vader wilde zijn kunst voor iedereen toegankelijk maken, maar straks komt het mogelijk bij een Sultan in Dubai te hangen", vertelt Martijn Sanders. “Ik vrees dat steeds minder verzamelaars bereid zijn om hun privécollecties te schenken, als het voor musea makkelijker wordt om geld te verdienen aan de verkoop van kunst.”

Mogelijk nieuwe regelgeving

Martijn Sanders reageert op een voorstel van de Rotterdamse wethouder Laan van Cultuur. Ze vindt dat het geld dat een museum verdient met de verkoop van kunst, niet langer gebruikt hoeft te worden voor de aankoop van nieuwe kunst, zoals nu het geval is. Zo kan een deel van het geld volgens Laan ook gebruikt worden om te investeren in depots of andere tentoonstellingen. Wel vindt Laan dat daar bij schenkingen toestemming van de schenker voor nodig is."

Ook gemeenteraad is bezorgd

Een deel van de gemeenteraad deelt de zorgen van de kunstverzamelaars. Raadslid Jos Verveen (D66) is bijvoorbeeld bang dat musea kunst gaan verkopen om hun begroting sluitend te krijgen: "Straks wordt de energierekening daarvan betaald".

‘Nagel aan zijn doodskist’

Over het voorstel van wethouder Laan moet nog gestemd worden, maar voor de vader van Martijn Sanders is dat te laat: “Mijn vader is in september op 100-jarige leeftijd overleden. Hij heeft de discussie nog meegemaakt. Het was de nagel aan zijn doodskist. Door de discussie kreeg hij ontzettend veel spijt dat hij zijn kunst aan het Wereldmuseum heeft geschonken."